say.my & churpchurp

Pengikut Tegar

Khamis, 13 Januari 2011

Info Kesihatan: Apa itu Migraine?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Entri yg sebelum ninie kongsikan mengenai Kanser Prostat kan? Entri ini pulak ninie nak kongsi dan kita berkenalan serba sedikit pula mengenai MIGRAINE.. 


APA ITU MIGRAINE?
Migrain adalah sakit kepala yang menyakitkan, berdenyut-denyut dan berlangsung antara 4-72 jam sehingga seseorang itu tidak mampu melakukan pekerjaan rutin hariannya. Namun begitu menurut kajian yg dibuat, migraine tidak mendatang kesan jangka panjang yang serius.


APA PENYEBAB MIGRAINE?
Menurut kajian, migrain boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Pada asasnya, apabila berlaku migrain saluran darah akan mengembang dan menguncup menyebabkan kita berasa sakit kepala yang berdenyut-denyut. Migrain boleh disebabkan oleh faktor keturunan. Jika ibu mengalami migrain semasa muda, anaknya juga boleh mengalami migrain.

APAKAH TANDA-TANDA MIGRAINE?
Migraine biasanya menyebabkan rasa sakit kepala berdenyut-denyut (throbbing headache) pada sebelah kepala dan rasa loya. Namun ada juga sakit kepala di kedua-dua belah kepala. Individu yang berlainan mempunyai tanda2 penyakit migraine yg berlainan.

Pergerakan, cahaya, bunyi bising dan bau-bauan boleh memburukkan lagi migraine. Kadang kala seseorang itu boleh merasakan aura, iaitu beliau dapat melihat bintik-bintik, gelombang cahaya atau pancaran2 cahaya di depan matanya. Tangan, bahu dan muka akan menjadi kebas. Ianya berlaku 30 min sebelum sakit kepala.

BAGAIMANA MIGRAINE ITU DIDIAGNOSA?
Selalunya doktor cuba exclude atau mencari kemungkinan2 lain penyebab sakit kepala seperti kerabunan mata, stress atau tidak cukup rehat. Namun begitu doktor akan mengatakan ianya migraine jika :
  1. Anda mempunyi 5 kali atau lebih sakit kepala tanpa aura atau 2 kali sakit kepala dgn aura.
  2. Sakit kepala yg berlangsung 4-72 jam tanpa makan apa2 ubat.
  3. Rasa loya dan mahu muntah, pancaran cahaya dan bunyi menyebabkan sakit kepala bertambah teruk.
BAGAIMANA IANYA DIRAWAT ?
Migraine biasanya dirawat dgn ubat tahan sakit. Ianya boleh didapati di farmasi. Namun jika ianya tidak berkesan, haruslah berjumpa dgn doktor untuk rawatan lanjut. Migraine juga boleh dikurangkan dengan mengelakkan pengambilan cheese, coklat dan MSG.

info dari sini [link


**ninie copy n paste dari sumber di atas bukannya saje2 nak copy n paste.. di harap para pembaca memahami.. ninie mengalami HEAVY MIGRAINE dan rasa tak salah ninie berkongsi info yg ninie baca daripada ninie mereka-reka yg entah apa2.. sumber di atas ninie dapat dari wordpress seorg doktor. Maafkan ninie sekiranya ianya membuat sesiapa sakit hati.. 

3 ulasan:

  1. best entry tok.. i like! kmk mun dah migraine mmg xpat pa2! mun gurin, tilam knk goyang ckit.. mek meraong kesakitan.. api msti ttp jak.. mun x, makin trk..

    BalasPadam
  2. so betul la kalau migrane tu tengah datang tak boleh bising2 sekeliling persekitaran dia...

    BalasPadam